Strakonická děvčata jsou ozdobou jihočeského sportu

Minižákyně Mládež

Skončení mistrovských zápasů znovu potvrdilo pokračování úspěšnosti výchovy dívčí mládeže pod strakonickými koši. Prvním úspěchem je skutečnost, že v soutěžích hraje osm týmů, čili má Basketbalový klub Strakonice zastoupení ve všech věkových kategoriích.

Juniorky od vzniku extraligy hrají stále mezi nejlepšími dvanácti týmy v ČR. I když v letošní sezoně bojovaly o záchranu, dokázaly, přes řadu problémů, které souvisí, s tradičním nedostatkem vysokých hráček, nejvyšší soutěž udržet.

Kadetky, v minulé sezoně poprvé sestoupily, ale letos postoupily z kvalifikace s mimořádnou převahou nad všemi soupeři a potvrdily, že do extraligy patří.

Starší žačky skončily v extralize na šestém místě a tím se kvalifikovaly na přebor ČR, kde byly čtvrté, čili výrazný úspěch.

Mladší žačky byly první v lize, ale by to jediný náš tým, který se neprobojoval na přebor ČR.

Tyto úspěchy podtrhují čtyři týmy minižákyň. Již skutečnost, že ve všech třech věkových kategoriích minidívek startovalo v dívčích složkách jen sedm klubů, zaslouží ocenění.

Nejúspěšnější byly nejmladší minidívky, které skočily na pátém místě – s jedinou prohrou, mladší a nejstarší po prohrách s pozdějším finalisty v základní skupině byly deváté, ale i tak jsou mezi nejlepšími deseti týmy.

Další nadějí jsou určitě nejmenší minidívky – do deseti let, které na celostátním turnaji vybojovaly druhé místo. I když ve všech kategoriích minidívek byla vybrána do nejlepších pěti hráček na přeborech ČR strakonická děvčata – N. Bernasová, A. Pešková, K. Grossová, L. Kotrčová, D. Bittnerová, V. Chalupová, E. Košáková, tak vyhrálo především kolektivní pojetí strakonické hry, jak v obraně tak v útoku.

Mezi současnými střelkyněmi dorostenek je přes 25 hráček a v minibaskebalu dokonce přes 60. Navíc tuto širokou základnu tvoří, až na tři vyjímky, jen domácí děvčata. To logicky ovlivňuje výsledky v kategoriích juniorek a kadetek a proto již i samotná dlouhodobá účast v těchto kategoriích je mimořádný úspěch.

O výchovu dlouhodobě pečují – Radka Drnková, Jaroslava Bernasová, Petr Martínek, Jiří Johanes, Jakub Mužík a v poslední době na ně úspěšně navazují Zuzana Karoĺová, Lenka Pichlerová a výraznou pomocí je , že se aktivně zapojily mladice – Nikola Drnková a Michaela Jánská.

Navíc, všechny týmy mají, až vzácnou, podporu od rodičů. To se nám to hraje, když máme plné hlediště, proto děkujeme