Veliký úspěch starších žákyň na mistrovství ČR!

Od pátku 3. do neděle 5. května vyvrcholila sezóna pro starší žákyně BK Strakonice Mistrovstvím České republiky, které se konalo v Praze. Účastníky bylo nejlepších 8 celků po dlouhodobé části extraligy. Ve čtvrtfinále se potkaly podle pořadí po základní části: BA Sparta Praha (1) – Ústí nad Labem (8), Hradec Králové (2) – KP Brno (7), BK Chomutov (3) – BK Strakonice (6), Žabiny Brno (4) – HB Basket (5).

V pátečním utkání s favorizovaným Chomutovem sehrála naše děvčata povedené utkání. Podařil se nám vstup do utkání (9:0) a v průběhu druhé čtvrtiny jsme náskok udržovali, v 18 minutě byl stav 28:19. V posledních dvou minutách jsme se dopustili několika chyb a v poločase se náš náskok ztenčil na pouhé dva body. Po celý druhý poločas jsme těsně vedli povětšinou o 5 bodů. V koncovce se soupeř náskok dotahoval, větší vůli po vítězství však ukázaly naše hráčky a zaslouženě slavily vybojované vítězství. Během celého utkání strakonické hráčky plnily taktické pokyny a zejména v obraně se nám dařilo eliminovat výškovou převahu soupeřek a Adéle Žáčkové ubránit reprezentantku Kadlecovou. V útoku nejvíce body přispěly Adély Žáčková a Junková a Lucie Čadková. Celý tým podal bojovný a sebevědomý výkon na hranici svých možností a v nejdůležitějším utkání sezóny si vybojoval postup do semifinále. Zranění kotníku si však přivodila Adéla Žáčková a svalové zranění Adélu Junkovou.

BK Chomutov – BK Strakonice 52:55 (9:13, 27:29, 36:41).

V semifinále nás pozdější mistr republiky jasně přehrál a my jsme se připravovali na nedělní souboj o třetí místo.

Hradec Králové – BK Strakonice 75:30 (31:2, 49:7, 62:23).

V zápase o třetí místo proti Žabinám Brno se nám kromě prvních tří minut nedařilo střelecky, naopak soupeřky hrály ve velké pohodě. Rozhodující pro výsledek utkání se ukázaly poslední čtyři minuty prvního poločasu, které jsme prohráli 2:19. Ve třetí čtvrtině jsme se ještě pokusili o zvrat, ale soupeř nám zdramatizovat utkání nedovolil. Přesto, že jsme turnaj zakončili porážkou je čtvrté místo obrovským úspěchem tohoto družstva.

Nejlepší hráčkou družstva byla vyhlášena Lucie Čadková, do nejlepší pětice hráček turnaje byla vybrána Adéla Junková.

Žabiny Brno – BK Strakonice 79:53 (13:9, 43:22, 64:40)

Za BK na MČR hrály a střílely: Adély Junková a Žáčková po 27, Karolína Hauserová a Lucie Čadková 26, Adéla Baláková 14, Adéla Johanesová 4, Anastázie Pešková 3, Kristýna Kotrcová, Romana Chocholatá, Sára Parkosová, Nella Bernasová, Klára Petelová.

Osm hráček ročníku narození 1994 má obrovský respekt za celou sezónu, kterou odehrály často v minimálním počtu. Překonaly zranění, nemoci i únavu a ukázaly silný charakter, bojovnost i vůli vítězit. Čtyři mladší hráčky naznačily své možnosti a je na nich zda převezmou štafetu po svých spoluhráčkách.

 

Připravil trenér týmu Jiří Johanes