Sparta? Bude to velká, ale příjemná změna, říká Baláková

Kadetky

Stejně jako její spoluhráčky se neubránila slzám. V neděli 26. května odehrála Adéla Baláková svůj poslední zápas ve strakonickém dresu, od nové sezony už bude hájit barvy pražské Sparty. Do hlavního města odchází patnáctiletá rozehrávačka i studovat.

 

Baláková startovala v uplynulé sezoně za starší žákyně a kadetky BK Strakonice, přičemž obě kategorie byly velmi úspěšné. Družstvo do patnácti let skončilo na mistrovství České republiky těsně pod stupni vítězů a kadetky byly dokonce neomylné. Postupně ovládly základní i finálovou část celostátní ligy a nakonec i kvalifikaci o extraligu, jejímž byly hostitelem. Sezonu zakončily s fantastickou bilancí 27 výher – 0 porážek! „Jsem ráda, že jsme byly takto úspěšné,“ zdůraznila mladší dcera nyní již bývalého šéfa klubu Miloše Baláka.

 

Právě kvalifikační duel kadetek s Pardubicemi byl pro Balákovou tím rozlučkovým, takže si ho chtěla co nejvíce užít. „Myslím, že se mi to podařilo. Během hry jsem moc nevzpomínala, spíše až po zápase. Jinak musím uznat, že mi trenéři Jiří Johanes s Petrem Martínkem připravili hezké překvapení, když jsem od nich obdržela květinu a bonboniéru. Měla jsem slzy nejen na krajíčku,“ ohlíží se zpátky Adéla Baláková, která dodala, že bude pro ni těžké nastupovat proti svým kamarádkám, ale na druhou stranu to vnímá jako příležitost k setkání.

 

Svoje první basketbalové krůčky udělala v sedmi letech na ZŠ Dukelská, kde byl basketbalový kroužek při BK Strakonice, a po roce začala navštěvovat přípravku, kterou vede Radka Drnková. Následoval přesun do minižákyň, tam byla její trenérkou Jaroslava Bernasová. A to až do loňského roku, než z mladších žákyň přešla do starších. „Pod vedením obou trenérek jsem dosáhla velice dobrých výsledků a obě mám moc ráda,“ vysvětlila hráčka, kterou přivedla pod bezedné koše její sestra Lucie. Ta ve Strakonicích řadu let hrála nejvyšší tuzemskou soutěž a než nastoupila na mateřskou, tak si vyzkoušela i roli trenérky. „Chtěla jsem být jako Lucka a rodiče mě v tom podporovali,“ doplnila mladá slečna.

 

Adéla Baláková považuje za své největší úspěchy všechny účasti na mistrovstvích republiky, na jednom dokonce získala cenu pro nejlepší hráčku svého družstva. „Občas si vybavím šampionát, na němž jsme porazily neporazitelný Hradec Králové, díky čemuž jsme získaly bronzové medaile,“ zavzpomínala.

 

Od září bude basketbalistka, která nosí na dresu devítku, studovat v hlavním městě, kde bude zároveň hrát za Spartu. A v ní se potká s exstrakonickou trenérkou Marcelou Krämer, která je podepsána pod historickým úspěchem z roku 2011, kdy Jihočešky získaly bronzovou medaili jak v Ženské basketbalové lize, tak i Českém poháru. „Do Sparty se moc těším, kamarádím se odtud se třemi hráčkami, a co jsem slyšela, tak se na mě těší i trenérka. Dříve pod jejím vedením hrála Lucka, a ta si ji chválila nejen jako trenérku, ale i jako člověka. Bude to velká, ale zároveň příjemná změna,“ vysvětlila basketbalistka, která by jednou ráda oblékla reprezentační dres a zahrála si v zahraničí. „Proto musím hodně trénovat a zlepšovat se, jak jen to půjde,“ uzavřela.

 

Zdroj: Týdeník Strakonicko (www.jcted.cz)