Zuzana Bártů: Mít na sobě reprezentační dres je nepopsatelný pocit

Kadetky

Rozhovor s mládežnickou reprezentantkou Zuzanou Bártů, kterou vyzpovídal trenér Petr Martínek.

 

V jakých soutěžích a kde letos hraješ?

Na začátku sezóny jsem hrála v Jihlavě ligu U15 a extraligu U17 ve Strakonicích. Nyní působím ve Strakonicích a v Hradci Králové hraji extraligu U15.

Kdy jsi začínala s basketbalem a kde?

S basketbalem jsem začínala ve Studené (malá obec, vzdálená od Strakonic asi 140 kilometrů, kde bydlím). Myslím, že mi bylo okolo sedmi let. Jedním z mých prvních trenérů byl skvělý Ruda Hauser (Káji děda).

Jak se Ti líbí ve Strakonicích a co říkáš na extraligu U17?

Ve Strakonicích se mi velmi líbí, je to nová zkušenost a jsem moc ráda, že zde můžu hrát. Od začátku sezony cítím velký posun v mých basketbalových dovednostech, i když to teď na hřišti není moc vidět. Jediné co mi vadí, že mám ve Strakonicích jen dva tréninky týdně a není moc prostoru na individuální dovednosti. První zápas v Havířově mi vyrazil dech, bylo to něco opravdu jiného, než na co jsem byla zvyklá z Jihlavy. Pamatuji si, že jsem už po dvou minutách nemohla.

Co reprezentace U15 – jak se Ti v ní dařilo a co konkurence?

Upřímně jsem si splnila sen, ty roky dřiny se konečně zúročily a ten pocit mít na sobě reprezentační dres je nepopsatelný. Konkurence byla obrovská, přeci jenom dvanáct nejlepších hráček nebude jen tak. Ale myslím, že jsem byla platná členka týmu. Basket na evropské úrovni je opravdu jiný než v Česku. Evropský basket je velmi atletický, technický, rychlý a agresivní.

Kde jste hrály Vánoční turnaj a s jakými výsledky?

Na turnaj jsme odjeli do francouzského Bourges a skončili jsme na třetím místě za francouzskými reprezentacemi Jihu a Severu, se kterými jsme bohužel prohráli. Za námi skončila německá reprezentace, kterou jsme první den turnaje porazili asi o 20 bodů, k výhře jsem přispěla pěti body.

Máš nějaký basketbalový vzor?

Nemám žádný vzor. Snažím se hrát srdcem a dělat vše naplno. Řídím se motem PLAY HARD OR GO HOME.

Co bys chtěla v basketbale dokázat?

Chtěla bych zůstat členkou reprezentace a hrát basket dále, aby mě bavil a naplňoval.

Uvidíme Tě i v příští sezóně ve strakonickém dresu?

Vše je ve hvězdách a nikdy nevím, kam mě vítr zavane. Každopádně přihlášku na gymnázium si dávat budu.