Strava sportovců spíše pokulhává, říká Eliška Petrušková

I. liga žen

Jeden z hlavních pilířů zdraví? Tím je pro člověka pohyb, který by měl být neodmyslitelnou součástí našich životů. Pomáhá nejen s posílením imunity, svalů, hybností kloubů, ale také zabraňuje vzniku řady vážných onemocnění. To vše jde ruku v ruce s jídelníčkem. Jak vlastně zvolit ten správný? To se pokusí vysvětlit Eliška Petrušková (21), jež je známa sportovní veřejnosti jako extraligová basketbalistka ze Strakonic. „Pocházím ze sportovní rodiny a už u bratra, jenž hrával vrcholově lední hokej, jsem zjišťovala, že bez zdravé životosprávy to nikdo daleko nedotáhne. Ono ve finále můžete trénovat sebevíc, ale jakmile tělu nedodáme to, co potřebuje, a hlavně ve správném množství, časem se stejně únava či zranění neprodleně dostaví,“ vysvětluje sportovkyně, která v každém čísle tištěných Jihočeských týdeníků představí jeden ze svých zdravých receptů.

 

Připravujete také sportovcům jídelníčky na míru?

Tím, že studuji diplomovaného nutričního terapeuta v Plzni, tak ano. Chodí mi neustálé prosby o pomoc s jídelníčkem převážně jen od sportovců, ale občas se najde i nesportovní jedinec. Každý člověk to má ale nastavené jinak, záleží na mnoha faktorech, které spolu nejdříve společně probereme, než se do sestavování samotného jídelníčku pustíme. Protože sama sportuji, snažím se na to koukat i trochu z jiného pohledu než jen z toho, co se ve škole naučím.

Většina sportovců má kvůli koronavirové pandemii po sezoně a je možné, že jsou bez pohybu. Je tu veliké riziko, že přiberou, pokud nebudou mít vyváženou a zdravou stravu?

Stravou ovlivníme skoro vše. Pokud se sportovec přestane po sezoně hýbat, měl by si také podle toho upravit jídelníček, aby tělu dodával vyvážený poměr živin. K žádnému přibírání tedy samozřejmě nedochází, pouze přichází o svalovou hmotu. Pokud si na druhou stranu řekne, že má „odehráno“ a že teď nastává období, kdy bude moc nejvíce hřešit a začne dohánět to, v čem se během sezony omezoval, může samozřejmě dojít k rapidnímu nárůstu tuku v těle. Každý správný sportovec, který sportem žije, by ale měl sám vědět, že pohyb je důležitý za každé situace.

Kde dělají sportovci ve stravě největší chyby?

Jak je známo, strava sportovců spíše pokulhává. Tráví veškerý čas převážně jen na tréninku, a dost často se setkávám s větou, že nemají na jídlo ani čas. Pokud ale má sportovec podat dobrý výkon, potřebuje k tomu také dobrou stravu. V osmdesáti procentech slýchávám, že přes den toho moc nesní, protože ráno měli trénink, pak hned letí do školy, ze školy hned na další trénink, dorazí k večeru a najednou jim dochází, že přes den stihli jen ranní snídani, čokoládu, tyčinku před tréninkem a večer by snědli i ledničku, nemluvě o tom, že je před spaním prohání mlsná. Na zeleninu a ovoce přes den ani nenarazili, zesláblí a bez energie. A tenhle koloběh pokračuje každý den v kuse. Jak to chce tělo dlouho vydržet? Většina si myslí, že musí neustále jen trénovat a trénovat, ale kde mají brát tu energii, když do sebe během dne nedostanou žádné jídlo? Každý sportovec by si měl urovnat v hlavě, jak daleko a čeho chce dosáhnout. Držím se věty, kterou ve své nejnovější knize použil Marian Jelínek: „Nastavení mysli je víc než talent.“

Doporučila byste na rozjezd nějaký recept? Třeba na snídani, která je velmi důležitá?

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne… Měla by se skládat ze sacharidů, bílkovin i tuků. Skvělé je zapojit i vitamíny. Důležitá je pro nastartování organismu. Dává to smysl, tělo je po noci oslabené, jelikož přes noc žádné živiny nepřijalo, a tak potřebuje dobít dávku energie. Snídaní dochází ke snížení riziku cukrovky, pokud se tedy stravujete zdravěji. Vhodně sestavená snídaně může ustálit hladinu krevního cukru, tělo se pak začne cítit lépe a předejdete riziku vzniku diabetes. Po ránu je potřeba doplnit co nejvíce síly, takže jsem zastánce toho, že člověk by se měl v klidu správně nasnídat. Samozřejmě, pokud snídaně někomu nevyhovuje a tvrdí, že do sebe po ránu nedostane vůbec nic, řešíme to po konzultaci jiným způsobem, vždy se najde i jiné řešení. A recept na rozjezd? Pokud jsem ve spěchu, volím převážně sladkou variantu. O víkendu jsem nadšencem i pro slané. Ve výsledku, pokud je snídaně správně vyvážená, obsahuje určitý poměr živin, které vaše tělo potřebuje, nemusíte se pak bát a být ve stresu z toho, jestli si dát sladkou, nebo slanou.

 

Odlehčené banánové lívance s tvarohem a ovocem

Ingredience (gramáž na jednu osobu):

50 g žitné mouky (lze nahradit i proteinem), 1 ks banán, 1 ks vejce, půl lžičky másla, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička skořice, 2 lžičky chia semínek, 1 lžička brusinek, 140 g tvarohu, 1 lžíce medu, 3 ks sušené meruňky, 10 g vlašských ořechů

Postup:

Žitnou mouku smícháme s vejcem, přidáme půlku rozdrceného banánu, lžičku kypřícího prášku, lžičku skořice a zamícháme. Důležitá je konzistence, měla by to být hustější kaše. Pokud je těsto málo husté – přidáme mouku, pokud je naopak husté až moc, zředíme vodou nebo mlékem.

Opékáme na pánvičce s trochu másla a na mírném ohni.  V misce rozmícháme tvaroh s medem a přidáme chia semínka.

Hotové lívance potřeme tvarohem a ozdobíme druhou polovinou banánu se sušenými meruňkami a brusinkami. Nakonec lehce pokapeme medem a dozdobíme vlašskými ořechy.

 

 

Zdroj: www.jcted.cz