Boj o záchranu v Chance ŽBL začíná

I. liga žen

Nic se nezměnilo. O záchranu v Chance Ženské basketbalové lize si to po roce rozdají Kara Trutnov a BK Strakonice. Východočešky loňskou sérii zvrátily z 0:2 na 3:2, poslední duel urvaly 60:57. Jihočeský celek však v nejvyšší soutěži také zůstal, první liga do plánované baráže svého zástupce nevyslala.

Kara by měla být favoritem, její ambice ostatně mířily do play off. Vsadila na lotyšský talent Rainu Tomašickou, americké posily Kassidy Malcolm a Whisper Fisher a navrátilkyni Michaelu Gaislerovou, v průběhu sezony je doplnila ještě další americká hráčka Raven Northcross-Baker. A také trenér Brian McCormick, ten však už u týmu nepokračuje, skončil před posledním kolem základní části, jeho povinnosti převzal Michal Martišek.

Tomašicka, Gaislerová a Fisher jsou jedinými dvoucifernými střelkyněmi týmu, v průměru střádají mezi 13,6 a 11,1 body. Fisher navíc zazářila na doskoku, s 10,9 míči na zápas vévodí celé lize. Přesto to v ligové sezoně nestačilo na víc než dvě výhry. Play off bylo přitom blízko, domácí souboj se Slovankou měla Kara výborně rozehraný, ale ztratila ho 99:100 po prodloužení.

Strakonice jsou už několikátým rokem v řadě ligovým outsiderem. Letos jsou jejich nejstarší hráčky narozeny v roce 2000. Klub sází hlavně na spolupráci s pražskými kluby BA Sparta a BŠ Tygři, vlastní odchovankyně pak tradičně doplňují ještě hráčky BSK České Budějovice.

V sezoně sestavu Jihočešek navýšily Kateřina Ebenhöhová (194 cm) ze Žabin Brno a Julia Vydrová (193 cm), jež nasála zkušenosti v kanadské univerzitní soutěži. Skvěle si v české lize vedla hlavně osmnáctiletá Luisa Vydrová, s 14,4 body na utkání je jasně nejlepší střelkyní celku. V závěru sezony ale chyběla – stejně jako relativně nejzkušenější hráčka na soupisce Anna Rosecká a druhá nejlepší střelkyně Natálie Horsáková.

Úspěch v sérii na tři výhry se tedy očekává od hráček Kary Trutnov, jenže vzájemnou bilanci s BK Strakonice v této sezoně mají 1:1. Doma sice uspěly 79:68, ale na jihu Čech padly 73:78. I tohle byl jeden z důvodů, proč se nepřipravují na play off.

Nejzkušenější členka východočeského celku Kateřina Kozumplíková má na kontě 1480 bodů, čeká ji tedy střelecké minijubileum. Michaela Gaislerová se může „těšit“ na napínavou sérii, doma je na východě Čech stejně jako na jihu, s oběma kluby je pevně provázána.

Strakonická Anna Rosecká v lize zatím stihla 957 bodů, nadějná Luisa Vydrová nastřádala 469 bodů. Pokud je bude mít tým k dispozici, mohly by se v závěru ročníku slavit překonání kulaté hranice.

První zápas série o 9. a 10. místo Kara Trutnov – BK Strakonice se hraje v pátek 17. března od 18:30 v Trutnově v hale v Komenského ulici.

Druhý zápas série o 9. a 10. místo BK Strakonice – Kara Trutnov se hraje v úterý 21. března od 19 hodin ve Strakonicích ve STARZ aréně.

Třetí zápas série o 9. a 10. místo Kara Trutnov – BK Strakonice se hraje v pátek 24. března od 18:30 v Trutnově v hale v Komenského ulici.

Čtvrtý zápas série o 9. a 10. místo BK Strakonice – Kara Trutnov by se hrál v úterý 28. března od 19 hodin ve Strakonicích ve STARZ aréně.

Pátý zápas série o 9. a 10. místo Kara Trutnov – BK Strakonice by se hrál v pátek 31. března od 18:30 v Trutnově v hale v Komenského ulici.

Zdroj: www.zenskybasket.cz