Nová sezóna Renomia ŽBL odstartovala tiskovou konferencí

I. liga žen

Už tento pátek odstartuje 28. ročník nejvyšší ženské basketbalové soutěže, který znovu přináší spoustu novinek. Tím nejvýraznějším je nový titulární partner, když se soutěž nově jmenuje RENOMIA ŽBL. Hodně se mluví i o jediném nováčkovi, chomutovských Levharticích, které sezónu 27. září otevřou zápasem proti pražské Slavii.

 

Nejvyšší ženská soutěž přišla od léta hned o dva týmy, když se ostatní celky nebudou potkávat s Teamstore Brno ani DSK Basketball Nymburk KV.

 

„Bez náhrady se z ligy odhlásil tým Teamstore (dříve Technic) Brno. Ligu nebude hrát také v posledních letech velmi úspěšný tým DSK Basketball Nymburk, čtyřnásobný účastník druhé nejvýznamnější evropské soutěže EuroCup Women a dvojnásobný ligový medailista, z důvodu časového zaneprázdnění manažera a hlavního trenéra. Licence na RENOMIA ŽBL byla z Nymburka převedena do Chomutova, klubu z 1. ligy s vysokými ambicemi do budoucna a s velkou hráčskou základnou mládeže. Za nový tým, jenž ponese v sezoně 2019-2020 název DSK Basketball Chomutov, nastoupí hned 8 hráček, které v minulosti ligu již hrály,“ říká k týmovému obsazení guvernér soutěže a předseda Asociace ženských basketbalových ligových klubů Ing. Daniel Kurucz, MBA.

 

Zásadní změnou je pozice titulárního partnera, která ŽBL v posledních letech chyběla. Naposledy se liga jmenovala jinak v sezóně 2015/16, kdy ji sponzorovala společnost Bonver.

 

„Mám velkou radost, že se nám podařilo pro sezonu 2019-2020 zajistit titulárního partnera nejvyšší ligové soutěže, Ženské basketbalové ligy, která se pro nadcházející sezonu bude jmenovat RENOMIA Ženská basketbalová liga, zkráceně RENOMIA ŽBL. Věřím, že partnerství s tak renomovanou firmou na trhu, která patří v České republice k absolutní špičce ve svém oboru, přinese rozsáhlejší možnosti propagace RENOMIA ŽBL a ženského basketbalu obecně. Prostředky budou vynaloženy právě na medializaci ženského basketu s cílem propagovat nejvyšší soutěž, jako vrchol pyramidy. Pevně věřím, že se našemu partnerovi spolupráce bude líbit a podaří se nám jej udržet a přesvědčit k podpoře našeho krásného sportu i v dalších sezonách,“ říká k novému spojení Kurucz.

 

„RENOMIA dlouhodobě podporuje český sport, ať již amatérský či profesionální. Jsme významným pojistitelem sportu, obchodním partnerem mnoha sportovních klubů, hráčů a hráček a asociací z různých odvětví, pojišťujeme i mnoho sportovních akcí. Podporovali jsme v minulosti lokální basketbalové kluby a hrajeme jej i u nás v rodině. Podpora ženského sportu, přesněji rozhodnutí stát se titulárním partnerem Ženské basketbalové ligy pro sezónu 2019/20120, tak bylo logickým rozšířením našeho působení v oblasti sportu. Jsme rádi, že můžeme přispět k dalšímu rozvoji basketbalu u nás,“ doplňuje Jiří Nepala, Managing Partner společnosti RENOMIA a dlouholetý amatérský hráč basketbalu.

 

V rámci tiskové konference hráčky absolvovaly natáčení rozhovorů a spotů pro pořady České televize a také focení v rámci projektu České basketbalové federace pro rozvoj ženského basketbalu Her World, Her rules.

 

Final four Českého poháru se uskuteční ve dnech 25. a 26. ledna 2020 a oproti minulým sezónám v něm dojde ke změně. Tentokrát není předem daný pořadatel, který měl místo ve Final four jisté, ale bude se hrát kompletní pavouk až do nejlepších čtyř týmů. USK Praha se podobně jako v minulých letech pohárových klání neúčastní.

 

Docela výraznou obměnou prošel i hrací systém soutěže, kde nově přibude nadstavbová část. Deset účastníků se po odehrání dvoukolové základní části rozdělí na tři skupiny pro Nadstavbovou část. První tým základní části postupuje rovnou do čtvrtfinále bez nutnosti odehrát nadstavbu, druhý s pátým týmem po základní části se utkají dvoukolově každý s každým a šestý až desátý tým jednokolově každý s každým tímto systémem: (1. kolo 7-10; 8-9; 2. kolo 10-8; 6-7; 3. kolo 8-6; 9-10; 4. kolo 6-9; 7-8; 5. kolo 9-7; 10-6). Osm nejlepších postupuje do play off, které se pak hraje tradičně na tři vítězná utkání. Družstvo, které skončí po nadstavbě na posledním desátém místě hraje baráž na dvě vítězná utkání s vítězem I. ligy žen o účast v ŽBL v ročníku 2020/21.

 

„Nový systém ligy vznikl společnou diskusí mezi kluby ŽBL s cílem zvýšit počet utkání. Změnou je především zařazení nadstavbové části, které se nebude účastnit vítěz základní část. Ten postoupí přímo do play-off z prvního místa. Týmy na 2. – 5. místě po základní části odehrají nadstavbovou sku- pinu A dvoukolově, týmy na 6. – 10. místě skupinu B jednokolově. Play-off bude hrát osm klubů, jak je zvykem,“ dodává Kurucz.

 

V evropských pohárech bude reprezentovat českou ligu celkem šest týmů. V Eurolize uvidíme ZVVZ USK Praha, KP Brno v Eurocupu, Žabiny Brno i SBŠ Ostrava shodně ve Středoevropské lize CEWL a Evropské lize EWBL, Slovanka MB a DSK Levhartice Comutov v CEWL.

 

Ligu čeká také jedna reprezentační pauza. Český národní tým rozehraje kvalifikaci o evropský šampionát 2021. Češky byly nalosovány do skupiny D spolu s Rumunskem, Itálií a Dánskem. Budou se snažit vybojovat první místo, případně druhé s dobrým skóre, protože z devíti kvalifikačních skupin postupuje kromě vítězů také pět nejlepších celků z druhých míst. Kvalifikaci Češky začnou v 14. listopadu ve 20:30 v italském Caligari proti domácímu celku, o tři dny později se v Praze na Královce utkají od 18 hodin s Rumunskem.

 

Zdroj: www.zenskybasket.cz