Paráda! Na své konto jsme si připsali první vítězství!

I. liga žen

Až do desátého kola, tedy prvního „odvetového“ čekaly basketbalistky U19 Chance na první výhru v novém ročníku. Dokázaly to v desátém duelu sezóny, když doma přehrály sedmý celek tabulky Ostravu 68:63. Hostující hráčky měly většinu zápasu pod kontrolou, závěr ale nezvládly a utkání jim uteklo. SBŠ vedla až na pár momentů ve druhé čtvrtině od začátku zápasu a v polovině třetí čtvrtiny to bylo až o dvanáct bodů. Ještě sedm minut před koncem to bylo po koši Anny Paťorkové 57:46 pro Ostravu, pak ale Strakonice odpověděly třemi trojkami ve třech útocích a o dvě minuty později byl rozdíl jen čtyřbodový. Netrvalo dlouho a bylo vyrovnáno a necelé dvě minuty před koncem šly Strakonice po slepených koších Fadrhonsové a Galíčkové do vedení. Jones ještě srovnala, ale to byly poslední body Ostravy v zápase. Půl minuty před koncem trefila Petrušková klíčovou trojku a skóre uzavřela trestnými hody Tomšovicová.

Kristýna Tomšovicová byla s 15 body nejlepší střelkyní vítězek, Kateřina Galíčková s Eliškou Petruškovou přispěly 12 body. Hostům nestačilo 19 bodů a 11 doskoků Tiffany Jones, patnáct bodů nastřílela Sara Dickey.

 

Komentář trenéra Petra Martínka: „Na tohle vítězství jsme čekali. Doufám, že nás posílí do dalších bojů. Bude skutečnou vzpruhou, že na tuto soutěž máme. Potřebovali jsme jej jako sůl. Výhra se však nerodila jednoduše. Nastoupili jsme bez zraněných hráček Hanky Kuncipálové a Sáry Vadlejchové. Celé 3 čtvrtiny /1. čtvrtina 12:14, 27:30 a 42:50/ jsme táhli za kratší konec a soupeřky z Ostravy využívaly především našich zbytečných chyb a ztrát. Nehráli jsme hůře než soupeřy, ale nekokázali jsme se vyvarovat chyb a proměnit řadu vyložených pozic. V průběhu posledního dějství se však karta úplně otočila. Prohrávali jsme až o 11 bodů – 46:57. Necelých šest minut před koncem, ale holky zpřesnily hru a zvýšily tempo na obou polovinách hřiště. Agresivním pojetím po celém hřišti došlo k neuvěřitelnému obratu. Najednou nás bylo plné hřiště. Diváci nás obrovským povzbuzováním jako-by polili živou vodou. Postupně jsme z 11 bodového polštáře Ostravy začali výbornou týmovou obranou a úspěšnými střelami náskok zmenšovat. Vše počala úspěšnou trojkou Kateřina Galíčková, následně slepila dvě trojky a jeden nájezd kapitánka Kristýna Tomšovicová a bylo po náskoku-stav 57:59. Další dvojku přidala znovu Kateřina Galíčková, která vyrovnala na 59:59. V poslední minutě jsme se ujali vedení po koších Karoliny Fadrhonsové a Kateřiny Galíčkové 63:61. Ostravská hráčka T. Jones vyrovnala. Drama gradovalo. Necelých třicet vteřin před koncem ve zcela volné pozici dokonale obrat v utkání úspěšnou střelou z perimetru hráčka druhého poločasu Eliška Petrušková /autorka 12 bodů/ – stav 66:63. V samotném závěru jsme dokázali ubránit i nejnebezpečnější hráčku soupeřek Sary Dickey, která svou střelu nezvládla. Strakonická kapitánka úspěšně doskočila a při vyvezení míče na útočnou polovinu byla faulována. Pro pět týmových osobních chyb Ostravy strakonická kapitánka přešla k exekuci trestných hodů. Oba trestné hody proměnila a výhra byla na světě. V hale propukla obrovská radost z premiérové výhry nad silným týmem Ostravy. Divákům, kteří byli během utkání naším šestým hráčem na hřišti, bych chtěl za celý tým poděkovat. Naprosto úžasný výkon v poslední čtvrtině, kterou jsme udolali v poměru 26:13. Parádní obrat, skvělá týmová hra, bojovnost i perfektní střelba to byly aspekty vedoucí k první výhře. Pochvalu zaslouží všechny hráčky, ale přece jenom musím vyzdvihnout výkon Adély Stiborové /z 1. poločasu/. V druhém poločase bych vyzdvihl výkon Elišky Petruškové /12 bodů, velká aktivita na útočném doskoku/ a kapitánky Kristýny Tomšovicové 15 bodů.“