Trutnov urval výhru na naší palubovce až v závěru

I. liga žen

12. kolo Renomia ŽBL, pátek 13. prosince:

BK Strakonice – BK Loko Trutnov 76:80 (19:28, 37:42, 56:66).

Body: Fadrhonsová 19, Galíčková 16, Jeništová 12, Růžková 11, Stiborová 6, Tomšovicová 4, K. Kuncipálová a Petrušková 3, Rosecká 2 – Cotton 22, Rylichová 16, Potočková 11, Kozumplíková 10, Skutilová 9, Finková 7, Šípová 3, Drbohlavová 2. Rozhodčí: Salvetr, Scholzová, Svoboda. Fauly: 32:22. Trestné hody: 16/14:46/31. Trojky: 30/6:21/5. Přihlíželo 150 diváků.

 

V předehrávce dvanáctého kola zvítězil Trutnov na palubovce posledních Strakonic 80:76 a získal třetí výhru v sezóně. Strakonice zůstávají s jediným vyhraným zápasem.

 

Trutnov předvedl na jihu Čech parádní vstup do zápasu, když po dvou minutách vedl bleskově 9:0. Strakonice se pak probraly a skóre korigovaly, přesto po šesti minutách prohrávaly 8:20. Za první čtvrtinu zvládly Východočešky celkem osmadvacet bodů a držely relativně pohodlný náskok.

 

Ve druhé desetiminutovce se však rozjetý útok Trutnova zasekl a domácí Strakonice se postupně dostávaly zpět do hry. Až patnáctibodovou ztrátu se jim podařilo zlepšenou obranou stáhnout na 37:42. Pomohla jim k tomu rozložená ofenziva, když se čtyři hráčky dostaly alespoň na šest bodů, Trutnov se opíral o Bailee Cotton se třinácti poločasovým body.

 

Svěřenkyním Michala Martiška poločasová přestávka pomohla a ve třetí čtvrtině se vrátily do agresivní nátlakové hry, která jim přinesla náskok v úvodu zápasu. Pěti rychlými body Anny Rylichové odskočily do dvouciferného náskoku během pár sekund a ten si pak udržovaly po celou třetí čtvrtinu. Zápas jako na houpačce, ale musel vyvrcholit až závěrečným dramatem.

 

Strakonice odstartovaly čtvrtou čtvrtinu bláznivou šňůrou čtrnácti bodů v řadě a po koši Karolíny Fadrhonsové šly pět a půl minuty před koncem do čtyřbodového vedení. Trutnov sedmi body otočil, Kateřina Galíčková ale vzápětí trojkou srovnala a stejná hráčka ještě v poslední minutě snižovala na rozdíl jediného bodu. Hostující hráčky ale zachránila trojkou Michaela Potočková a závěr už si pohlídaly Východočešky z šestek.

 

Bailee Cotton potvrdila pozici opory Trutnova a byla nejlepší střelkyní zápasu s 22 body, navíc přidala devět doskoků. Doplnila ji se 16 body Anna Rylichová. Domácí vedla skvělým výkonem Fadrhonsová s 19 body a 14 doskoky, šestnáct bodů přidala Galíčková.

 

 

Komentář trenéra Petra Martínka: “Do pátečního důležitého utkání s Lokomotivou Trutnov jsme vstoupili už s navrátivší Alenou Jeništovou v sestavě. V úvodu utkání jsme na palubovce působili ospalým dojmem. Zaostávali jsme v obranných herních situacích. Soupeřky našich chyb dokonale využily ve vlastní prospěch. Prohrávali jsme postupně – stav 0-9, 8-20 až na konci 1. čtvrtiny v poměru 19-28. V druhé části jsme se oklepali a začali vyrovnávat hru i skóre v utkání. Zlepšeným pohybem na hřišti i komunikací v obranné fázi jsme dokázali srovnat na poločasových 32:37. Byli jsme znovu v utkání. V průběhu 3. čtvrtiny jsme chtěli soupeřky zlomit agresivní hrou, ale v útoku jsme se hledali a dlouho nemohli vsítit první body druhého poločasu /v 22. minutě stav 37-47/. V dalších minutách bojů ve třetí desetiminutovce jsme táhli za kratší konec a v jeho průběhu jsme si vybrali si i hluchou pasáž, kde soupeřky z Trutnova odskočili na 15 bodů /45-60/. Holky ze Strakonic však zmobilizovaly síly, zabojovaly a dokázaly v průběhu 6 minut /rozmezí 29. až 35. minuta/ zcela otočit vývoj hry i skóre na svou stranu – v této chvíli jsme vedli v poměru 70:66. Neuvěřitelný obrat basketbalistek od Otavy /zařídilo zejména střelecky duo Fadrhonsová K. a Galíčková K./. V této části utkání děvčata od Otavy skvěle týmově bránila a vše ve sportovní hale nasvědčovalo tomu, že domácí si jdou pro výhru. Změnou obranného systému Trutnova jsme se sice dostávali do volných střeleckých pozic, ale „basketbalové štěstíčko“ jakoby se obrátilo na stranu soupeřek. K tomu také výrazně přispěli arbitři tohoto utkání. Bojovali jsme dál, ale zlomila nás trojka zhruba 44 vteřin před koncem z rukou M. Potočkové /zvýšila na 79:76/. Sice jsme se snažili obrátit skóre na naši stranu, ale nájezd či volná střela z rukou nejlepší hráčky utkání Karoliny Fadrhonsové, která nakonec vyklouzla z obroučky, štěstí nepřineslo. Na naší straně zavládlo obrovské zklamání. Holky však znovu dokázaly „obrovské srdíčko“ pro Strakonice, neboť dokázat dvakrát stáhnout dvouciferný náskok /15 bodů/ soupeřek je až neuvěřitelný výkon. Obrat nás stál hodně sil. Škoda, že jsme ho nedokázali přetočit a přetavit ve vítězství. Přesto, že jsme smutní, musím všechny holky pochválit. Předvedli, že basket umí.“