Ženy zahájily sezonu na hřišti úřadujícího mistra

I. liga žen

Úřadující ligové šampionky a největší favoritky letošního ročníku RENOMIA ŽBL ZVVZ USK Praha vstoupily do nového ročníku suverénně, když si poradily doma se Strakonicemi 127:52. V zápase navíc znovu atakovaly historické rekordy, když se Veronika Voráčková stala druhou hráčkou ligové historie, která dosáhla na quadruple-double (dvouciferná čísla ve čtyřech statistických ukazatelích).

 

O vítězkách utkání nebyl od první chvíle pochyb, když hostující Strakonice vedly jen v první minutě po trojce Vorlové. Pak už z toho byla jednostranná show domácích hráček v čele s Voráčkovou. Té ani nevadilo, že USK nastoupil do utkání jen se sedmi hráčkami a nabídnutou příležitost maximálně využila. K drtivé výhře, když Pražanky vedly až o 79 bodů, přispěla 31 body, dvaceti doskoky, 13 asistencemi a deseti získanými míči. Porovnatelný výkon předvedla v novodobé historii soutěže jen v prosinci 2014 bosenská posila Valosunu Brno Irena Vrančičová, která nastřádala 24 bodů, 13 doskoků, deset asistencí a 13 získaných faulů. Její plus mínus statistika činila na konci utkání plus 76 a rating 63 se řadí hned za historické výkony Američanky Brionny Jones a legendární Petry Reisingerové. Do dvouciferných čísel ve střelbě se dostalo hned šest hráček USK, šestadvacet bodů doručila Marija Režan, na dvaadvacet se dostala Veronika Šípová. Nejlepší střelkyní poražených byla s 11 body Natálie Horsáková, o bod méně zvládla Simona Růžková.

 

Hodnocení trenéra Petra Martínka: „Střetli s úřadujícími šampionkami, které sice nastoupily v okleštěné sestavě 7-mi hraček. I přesto ve SH Na Královce hráčky domácího týmu ukázaly velkou basketbalovou kvalitu a jasně dominovaly. Naše basketbalistky sice vedly 3:0 po trojce Barbory Vorlové. Poté se však pražský tým rozjel na plné obrátky. Basketbalistky Strakonic se v průběhu utkání nemohly vyrovnat s agresivním celoplošným presinkem. Z něho pramenily naše chyby a ztráty, které soupeřky nemilosrdně trestaly. Střídali jsme – chvíle – dobré a pasáže s hluchými místy. Nedokázali jsme se vyrovnat i s tempem utkání po celých 40 minut. Věřím, ze je to pro náš mladý tým velká zkušenost do budoucna. Z týmu USK nejlepší Veronika Voráčková a z našich hraček lze vyzdvihnout Natálii Horsákovou /zejména za 2. poločas/ a Simonu Rûžkovou /autorku 10 bodů/. Stínem utkání je drobné zranění naši podkošové hračky Julie Vydrové.“