Velmi smutná zpráva. Odešel Jindřich Frček

V neděli dne 27. června  nás  opustil  po  těžké dlouhotrvající nemoci ve věku 87 let  Jindřich Frček. Ten se zapsal výrazně do poválečné historie  strakonického basketbalu, dalo by se to vyjádřit  jednoduše – byl spolutvůrcem  strakonických úspěchů. Trénoval všechny  kategorie, od  žáků až po muže a pomáhal i s týmem žaček.

Basketbal doslova miloval a  také mu rozuměl, věděl  vždy co hra  potřebuje,  viděl vždy dopředu. Věděl, že ve  hře  chybí vysocí hráči a  tak   díky  jeho  předvídavosti  a snaze se mu podařilo  přivést k nám  Otu Maška,  Frantu Kovaříka, Pepu Jaroše, bratry Brücklery,  Pepu Dynuše, později i Honzu Kalouse z Blatné i jednoho z píseckých bratrů Janovských. Všichni na  postech vysokých hráčů. Jak je dokázal v našem okolí najít,  zůstane  záhadou.

Ale ještě asi  větší  a klíčovou  zásluhu na  rozvoji byla  jeho touha  po zvýšení odbornosti v přípravě. Věděl, že  se musí  zvednout  kvalita a  tak přemluvil spolutrenéra  M. Vondřičku, aby se  přihlásili na školení trenérů. Díky  vzájemné  spolupráci J. Frček sledoval všechny zápasy a když viděl  chyby, vždy přišel hrajícímu týmu poradit. I když byl jako v pozadí, díky své skromnosti věděl, co hra  potřebuje. S basketbalem žil a sledoval ho se zájmem  i po celou dobu své těžké nemoci.

„Nevím, zda  bych tak  basketbalu propadl, kdybych  se tenkrát  toho školení nezúčastnil. Tam jsme  měli štěstí, že  nás  školitelé  upoutali  a  tím  nás přivedli k dosažení mimořádného zájmu a také  vysoké i praktické  základní odbornosti. Tím bylo  rozhodnuto o naší cestě. Byla  to především Jindrova  zásluha,“ vzpomíná na vzájemnou spolupráci Miroslav Vondřička.

Ještě dodatek o jeho  pohledu dopředu – když studenti gymnasia založili béčko mužů, tak Jindra ač hrál za áčko,  víc fandil  mladíkům v béčku. Viděl v něm budoucnost. Je těžké jen slovy docenit jeho zásluhy o náš basketbal.

Jindro, děkujeme a  nezapomeneme.