Juniorky začaly sezonu smolnými porážkami

Juniorkám se bohužel vstup do nové sezony nevydařil. Na domácí palubovce dvakrát smolně prohrály. V sobotu s Havířovem a druhý den s Ostravou. „Obe utkání byla naprosto vyrovnaná. Holky bojovaly. Vyšli jsme však v tomto víkendu naprázdno,“ smutnil trenér Petr Martínek.

BK Strakonice – BK Havířov 68:77 (24:25, 39:39, 49:56).

Střelkyně: A. Junková 18, M. Jánská 16, K. Hauserová 13, L. Čadková 8, N. Bernasová 5, A. Pešková, K. Petelová po 4

V prvním utkání nového ročníku extraligy juniorek jsme se střetli s týmem BK Havířov. Vstup do utkání v podání domácích děvčat excelentní. Rychlým protiútokem a skvělou – úspěšnou střelbou jsme si v průběhu prvních pěti minut vytvořili až 11 bodové vedeni, které jsme v druhé pětiminutovce prohospodařili. V druhé čtvrtině to bylo jako na houpačce. Nejdříve jsme prohrávali o 6 bodů, abychom minutu před koncem vedli o 5 bodů v poměru 39:34. Posledních 60 vteřin jsme slibný náskok neudrželi a do šatně se šlo za remízového stavu 39:39. V šatně jsme se domluvili, že bychom chtěli zlepšit obranný doskok /odstavovaní hráček/. V této činnosti jsme zaostávali a dávali tak hostům na jednoduché koše z druhých či třetích šanci. Třetí čtvrtina vyrovnaná. Vypracovali jsme si nepřeberné množství střeleckých šanci, ale efektivita střelby nás dnes opravdu limitovala /trestné hody 27/16 tj. 59 %/.

V posledním dějství soupeřky odskočily na 10 bodové vedeni. Čtyři minuty před koncem základní části utkání jsme vytáhli osobní celoplošný presink, který přinesl snížení náskoku na rozdíl 5 bodů. V závěru jsme riskovali, tlakem v obranné fázi získávali řadu míčů. Avšak ke kýženému obratu to na útočné polovině hřiště nevedlo. Štěstěna se od nás odvrátila po 1. čtvrtině zády a soupeřky z Havířova dovedly utkání do vítězného konce. V poslední vteřině pečetily výhru úspěšnou trojkou.

Basketbalistky od Otavy předvedly v dnešním utkání bojovný a týmový výkon. Dnes jsme byli blízko výhře, ale odstavovaní hraček po střelbě, neproměňovaní vytvořených šanci a zbytečné ztráty nás limitovaly k lepšímu výsledku. Soupeřky byly dnes zkušenější. Potíže nám způsobovala zejména kapitánka Eliška Kubíčková /27 bodů/. V obraně se s ni slušně popasovaly během celého utkání K. Hauserová a L. Čadková /ukázala zkušenosti ze ženské ligy/.

Z našich děvčat lze vyzdvihnout K. Hauserovou /13 bodů, sváděla neuvěřitelné souboje s kapitánkou hostů/, A. Junková 18 bodů, 12 doskoků.

BK Strakonice – SBŠ Ostrava 62:63 (22:12, 35:27, 51:41).

Nešťastná porážka v samotném konci utkání. V dnešním utkání jsme bezmála 40 minut byli ve vedeni. V průběhu tři čtvrtin jsme kontrolovali průběh utkání. Stále jsme si udržovali slibný náskok, který se v závěru ztratili. V utkaní nás určitě zbrzdila zónový obrana, kterou soupeřky aplikovaly ve většině času utkaní. V závěrečném dějství jsme mnohdy přecházeli dober připravené střelecké pozice. Když k tomu přidáme potíže na obranném doskoku tak je to velká škoda, že jsme skvěle rozehrané utkaní nedovedli do výhry. Ještě 16 vteřin před koncem jsme měli možnost přesilové situace 2 x 1, ale neskončila jednoduchým košem. Poté jsme při úniku do koše zastavili hráčku Ostravy nedovoleným způsobem. Ta se po faulu hračky od Otavy, postavila na čáru TH a jedním proměněným hodem zpečetila šťastnou výhru soupeřek. V závěru nám došli síly a odvrátilo se od nás střelecké štěstíčko.

Zažili jsme šok, zklamání, ale musíme se z této nešťastné prohry oklepat, neboť za 14 dni nás čeká další dvojkolo extraligy juniorek.

 

Připravil trenér týmu Petr Martínek