O smolné porážce rozhodla trojka z poslední vteřiny

I. liga žen

Předposlední duel letošního roku obstaraly krátce před Štědrým dnem basketbalistky Slovanky a Strakonic. Lepší dárek si nadělila Slovanka, která zvítězila podruhé v sezóně a druhá výhra jim pomohla dotáhnout se na osmý Trutnov, který je na hranici postupu do play off. Naopak Strakonice nenavázaly na předchozí výhru nad Trutnovem a zůstávají s jedinou výhrou na poslední příčce.

Oba týmy se zatím v letošní sezóně spíše trápí a využívají hodně mladších hráček, proto se dala očekávat vyrovnaná bitva, která se na jihu Čech také odehrála. Slovanka sice hned v první čtvrtině velmi dobrým týmovým výkonem odskočila do vedení 13:5, pak se chytily domácí hráčky, které okamžitě reagovaly vlastní devítibodovou sérií. Zlepšený výkon Strakonic pokračoval i nadále, když zářila zejména Luisa Vydrová a domácí hráčky najednou byly větší část času v mírném trháku, který si přenesly i do poločasové přestávky. Právě Vydrová byla v poločase s 12 body nejlepší střelkyní.

Krátce po přestávce měl právě osmibodový trhák domácí celek, ale ani ten ho nedokázal udržet a do poslední čtvrtiny už se šlo znovu za téměř vyrovnaného skóre. V přestřelce poslední čtvrtiny padlo třiačtyřicet bodů a ani jeden z týmů se nebál vzít na sebe velkou střelu. Jednu z klíčových na sebe minutu před koncem vzala hostující Gabriela Mervínská, která nejprve srovnala a o chvíli později i šestkami poslala svůj tým do vedení. Na to ještě dokázala odpovědět nejlepší hráčka zápasu Luisa Vydrová, ale v divokém posledním útoku se na trojce po téměř ztrátě míče uvolnila Lucie Svatoňová a ze středu hřiště poslala svůj tým třemi body do euforie. Tu ještě na chvíli uklidnili rozhodčí, kteří na časomíře nastavili zpět sedm desetin sekundy, ale trojka Anity Štenclové z otočky se neujala a Slovanka tak odjíždí s výhrou 72:69.

Střelkyní zápasu byla s 26 body a 10 doskoky domácí Vydrová, dvanácti body jí doplnila Adéla Junková. Na druhé straně se úspěšnou trojkou v závěru Lucie Svatoňová dostala na 21 bodů, třináct přidala Gabriela Mervínská.