V týmu žen je skvělé klima, chválí si trenérka

Na přelomu září a října odstartuje první basketbalové liga žen. Pro BK Strakonice přichází tak trochu nová éra. Končí spolupráce se Spartou Praha i Tygry Praha a kormidla u týmu se ujala Lenka Pichlerová, které dělá asistentku Jaroslava Bernasová.

Pro fanoušky možná překvapení, že po letech mužské nadvlády usedne na trenérskou lavičku žen BK Strakonice žena. „Původně jsem jako trenérka začínala u žen B, což je prakticky z části tým, který nyní nastoupí v první lize. Pak jsem se dostala k dětem, trénovala čtrnáctky, patnáctky a nyní jdu zpět k ženám. Se základem družstva se známe již dlouho, s holkama jsme něco prožily a v podstatě mě oslovily hráčky, abych do toho šla. A já jim to nemohla odmítnout. Dlouho jsem se rozhodovat nemusela,“ popsala s úsměvem cestu k týmu žen trenérka Lenka Pichlerová.

Trenérka tedy přichází mezi známé tváře. Je to skvělá parta, ale nyní půjde hlavně o výsledky. „Pokud se to má podařit, tak v této sezoně to bude jedinečná šance pokusit se o návrat do extraligy. Jsme s holkama mentálně správně nastavené a velmi dobře si vyhovíme i s asistentkou, kterou je Jarka Bernasová. Ta musela pozici hlavní trenérky odmítnout, protože má zase závazky u mládežnických týmů,“ doplnila nová trenérka BK Strakonice.

V minulé sezoně hrály v soutěžích žen dva týmy BK Strakonice, do nové jde jeden. Kdo vlastně zůstane z bývalého extraligového kádru? „Zůstávají Míša Jánská, Karolína Hauserová, Adéla Junková. Zůstávají strakonické holky, což je výborné především směrem k fanouškům. Věříme, že budou našim šestým hráčem a budou nás podporovat,“ uvedla Lenka Pichlerová a doplnila: „Hrát budou jak zkušené harcovnice, tak nás budou doplňovat nadějné juniorky. Pokud by se to povedlo, tak by to v další sezoně bylo již na nich.“

Fanoušci si dobře pamatují, že v předloňské sezoně pomáhaly v baráži se záchranou Kristýna Tomšovicová, Alena Jeništová či Eliška Petrušková. „Přípravu s námi zahájila i Petra Reisingerová. Hrát budou Kristýna Tomšovicová, Alča Jeništová, Eliška Petrušková, Sára Vadlejchová, Lucka Housková. Samozřejmě ty, které zůstaly z minulého kádru. Všechny alespoň nějakým způsobem do ŽBL nakoukly, takže zkušenosti mají,“ připomněla jména hráček, které nastoupí v nové sezoně za BK Strakonice, trenérka a doplnila: „Mimostrakonické hráčky nemají v tuto chvíli důvod za nás hrát. Ve svých klubech mají nejvyšší soutěže a první ligu si snadno zahrají v Praze.“

Tým trénuje od poloviny srpna. „Za sebe i Jarku Bernasovou mohu říci, že jsme s přípravou spokojeny. Měly jsme s holkama kratší soustředění, jely jsme třífázové tréninky, bylo to náročné a ze strany holek maximálně poctivé. Nyní již trénujeme v hale a čeká nás nějaký přípravný zápas. Domluvený je s béčkem USK Praha,“ uvedla spokojená trenérka.

Sezona odstartuje na přelomu září a října. „V první lize se hraje systémem dvojzápasů a první dvojicí soupeřek jsou Sparta Praha a Chomutov. Jedeme ven. O čtrnáct dní později jedeme na nejdelší výjezd, a to Olomouc a Havířov. Ale lépe tam jet na podzim než pak v zimě,“ připomněla první dva dvojzápasy Lenka Pichlerová.

Tým by měly doplňovat i nadějné hráčky juniorského věku. „Holky mají své tréninky. Absolvovaly celoklubové týdenní soustředění v Písku a pak se připojily k nám. Něco trénují kadetky a juniorky spolu, další tréninky mají s námi. V klubu to bylo vždy, že se kategorie prolínaly a pokračujeme v tom i dál,“ doplnila trenérka.

Návrat ke „strakonické sestavě“ by mohl být motivací i pro fanoušky, aby si našli cestu do sportovní haly. „Fanouškům bych vzkázala, aby se stali našim šestým hráčem a chodili nás povzbuzovat. Jestli se to má podařit, tak bez nich to půjde těžko. Přijďte se podívat na holky, za kterými jste chodili před několika lety,“ oslovila s úsměvem fanoušky Lenka Pichlerová a doplnila: „Všichni jsme ve velkém očekávání, co nová sezona přinese. V týmu je skvělé klima a všem se nám to tak moc líbí. Pokud to vydrží celou sezonu, tak by tu ta šance mohla být.“

Zdroj: https://strakonicky.denik.cz/ostatni_region/basketbal-bk-strakonice-prvni-liga-lenka-pichlerova.html