Utkání s gigantem nejen české Renomie ŽBL

I po devátém zápase RENOMIA ŽBL jsou basketbalistky Strakonic bez výhry. Poslední tým tabulky v předehrávce devátého kola nestačily na lídra tabulky USK Praha 45:140 a ztrácí dvě výhry na Slovanku a Trutnov.

Souboj prvního s posledním celkem tabulky měl jeden hlavní motiv. Byl to první zápas reprezentační křídelnice Veroniky Voráčkové po návratu ze studijního pobytu v USA v dresu USK Praha a shodou okolností vyšel do Strakonic. Tedy na místo, kde svou ligovou kariéru dvacetiletá basketbalistka začínala. Voráčková do prvního ligového zápasu této sezóny naskočila z lavičky poprvé po pěti minutách hry a okamžitě trojkou zvýšila na 23:7 a potvrdila silný vstup Pražanek do zápasu, které zvládly za první desetiminutovku nakonec nasázet čtyřicet bodů.

Ani pak ale agresivní hra USK neopadla a zdálo se, že Pražanky směřují ke střeleckému rekordu. Ve druhé čtvrtině nasázely 32 bodů, ještě tři minuty před koncem třetího období překonaly stobodovou hranici a bylo jasné, že bojují spíše se sebou než se soupeřem. Rekord sezóny nakonec nejtěsnějším rozdílem nepadl, když Veronika Šípová košem s faulem překonala 140 bodovou hranici, další koš už ale Pražanky nestihly a bod zaostaly za svým výkonem v letošní sezóně proti Trutnovu.

Komentář trenéra Petra Martínka:Utkání s nejlepším celkem české Renomie ŽBL    i Euroligy bylo pro nás jistě basketbalovým svátkem. Družstvo ZVVZ USK Praha ukázalo v průběhu utkání svou basketbalovou kvalitu ve všech směrech /všechny posty na hřišti má toto družstvo minimálně zdvojené ne-li ztrojené/. Strakonické basketbalistky sbíraly v tomto utkání cenné herní zkušenosti. Určitě jsme bojovali celých 40 minut utkání. Hostující tým nás brzdil v přechodu do útočného systému celoplošným presinkem. Obrovskou agresivitou v obraně získával míče zdvojováním  a rychlým přechodem nás doslova drtil. Přesto, že výsledek je zcela jednoznačný, musím svá děvčata za obětavý a bojovný výkon pochválit. Vsítit jednoznačnému favoritovi soutěže 45 bodů je pro nás potěšitelné, neboť ve dvou předchozích utkáních jsme se střelecky trápili. Nastoupila celá lavička a pro český basketbal je určitě dobré, že na Jihu Čech dávají prostor věkově mladým hráčkám. Střelecky se prosadila Simona Růžková /autorka 17 bodů/ a Kateřina Galíčková /11 bodů, 6 doskoků/, z mladých juniorek se nebojácným způsobem zapsala Barbora Suchanová /roč. 2002/.