Jedenáctky přivezly z Ostravy páté místo

Ve čtvrtek 25. dubna odcestovala početná výprava hráček a fanoušků směr Ostrava. Zde se podruhé v řadě konalo Mistrovství České republiky nejmladších minižákyň – vrchol sezOny, na který jsme se poctivě připravovaly.

BK Strakonice – BC Benešov 63:32.

Typické první utkání na velkém turnaji. Holky byly velmi nervózní (snad desetkrát jsme za první čtvrtku porušily pravidlo o krocích), ale i tak jsme první úsek hry vyhrály. Ve zbytku zápasu jsme náskok navyšovaly a na hřiště se dostaly všechny hráčky.

BK Strakonice – HB Basket Praha 27:52.

Utkání začínalo až v 19:20, z čehož jsme měly trochu obavy, ale naštěstí to na holkách nebylo vidět. Tým musíme pochválit za výkon v obraně, bohužel pro nás bránil skvěle i soupeř, a tak jsme se nedokázaly moc prosadit. Holky z HB dokázaly turnaj nakonec opanovat a my máme radost, že jsme jim byly důstojným soupeřem a že mistrem ČR je tým, ve kterém se dokážou prosadit všechny hráčky.

BK Strakonice – SBŠ Ostrava 44:51.

Druhé místo ve skupině znamenalo, že jdeme proti vítězi skupiny A, tedy domácí Ostravě. V předzápasové poradě jsme holkám kladly na srdce, aby se nezalekly výškové převahy soupeřek. Pětky jsme měly přizpůsobené soupeřkám a doufaly, že bychom se mohly prosadit díky naší rychlosti a bojovnosti. První poločas byl z naší strany skvělý. Hrály jsme rychle dopředu, agresivně bránily, pomáhaly si v obraně. Škoda poslední minuty ve druhé čtvrtce, kdy jsme dostaly rychlých pět bodů, což znamenalo vedení soupeře o jeden koš. Osudným se stal výpadek ve třetí čtvrtce, kdy jsme dostaly několik rychlých košů a samy se nedokázaly prosadit. I přes výraznější ztrátu se holky snažily do poslední minuty vývoj utkání zvrátit, bohužel se nakonec radovala Ostrava. Výkonem v tomto zápase jsme dle mého překvapily jak soupeře, tak i samy sebe a doufejme, že holky si do budoucna odnesou to, že se nemají vzdávat i když je soupeř vyšší, mohutnější a vyspělejší.

BK Strakonice – Basket Ostrava 84:41.

I večer nás čekal soupeř z Ostravy, tentokrát však papírově slabší tým Basket Ostrava. V zápase si s chutí zahrály všechny hráčky a jako tým jsme si „procvičily“ odstupování v obraně, neboť soupeř měl v každé pětce jednu dominantní hráčku, která zakončovaly všechny útoky.

BK Strakonice – BK Blansko 60:36.

Nedělní zápas o 5. místo jsme chtěly vyhrát, abychom odjížděly s bilancí více výher než porážek a zároveň vylepšily loňské 6. místo. Blanenským chyběla zraněná kapitánka, jejíž zasáhnutí do zápasu by ho bývalo určitě ovlivnilo. Strakonická děvčata do zápasu vstoupila koncentrovaně a postupně navyšovala vedení. V tomto pěkném zápase se soupeřem, který hraje podobně jako my, si opět zahrála celá lavička. Skvělé rozloučení s Ostravou!!!

Na turnaji bodovaly: Viererová Johana 38, Zelenková Sylva 38, Šefčíková Barbora 37, Šlapáková Aneta 31, Tran Bao Han 24, Zemanová Eliška 20, Bálková Adéla 16, Zelenková Laura 15, Kazbundová Agáta 12, Reisingerová Ema 12, Kazbundová Gabriela 9, Srbová Eliška 8, Jeništová Klárka 7, Holovská Anděla 5, Pešková Alice 4.

Závěrem chci poděkovat všem holkám, za to jak turnaj zvládly. Věřím, že si odvážíme spoustu basketbalových i nebasketbalových zážitků. Dále děkuji rodičům a sourozencům, kteří v každém zápase neúnavně povzbuzovali, jmenovitě ještě Fandovi Bálkovi za zajištění dopravy a ubytování pro rodiče. Poděkování patří také organizátorům turnaje a taky našim holkám U15 a všem dalším, kteří sledovali naše zápasy. Gratulujeme holkám z Českých Budějovic, které si ze souběžně hraného festivalu odvezly stříbrné medaile!

Strakoňandy, jsme na vás moc pyšné, jste nejlepší tým, jaký jsme si mohly přát – Vaše trenérky Niki a Breibi.

INDIVIDUÁLNÍ HODNOCENÍ HRÁČEK

Eliška Zemanová – Skvělý, stabilní výkon v obraně, většinou byla nasazována na opory soupeře, které dokázala několikrát vymazat. V útoku to měla vzhledem k výšce velmi těžké, dobře si ve hře rozuměla s Anet Šlapákovou. Zejména za obrannou činnost byla vyhlášena nejužitečnější hráčkou týmu.

Klárka Jeništová – Oproti výkonům v sezóně velké zlepšení. Týmu výrazně pomohl její výkon ve čtvrtfinále z Ostravou, kdy dokázala ubránit kvalitní soupeřky. Příslibem je také zlepšení driblinku a v posledním zápase. Pro Klárku je hlavně důležité, aby dělala vše v tréninku na 100%, neboť ukázala, že potenciál rozhodně má.

Agi Kazbundová – Jedna ze tří hráček ročníku 2015, pro kterou byl turnaj zejména obrovskou zkušeností do dalších let. Blýskla se super výkonem a 10 body v zápase s Basketem Ostrava.

Johanka Viererová – Jedna z největších opor týmu, zaslouženě byla vybrána do All Stars (nejlepší pětky) turnaje. V každém zápase skvěle bránila, útočně se prosazovala díky své rychlosti. Nejvíce si ceníme perfektních přihrávek, které rozdávala spoluhráčkám v posledním utkání – tato dovednost se jí bude hodit v zápasech ve starší kategorii, neboť tam to bude mít kvůli své výšce v útoku náročnější.

Ali Pešková – Další z benjamínků našeho týmu. Při pobytu na hřišti vždy bojovala, snažila se plnit pokyny trenérek a pomáhat v obraně. Získala spoustu zkušeností do další sezóny.

Anet Šlapáková – Kapitánka týmu, která se role zhostila výborně. Vedla rozcvičky, povzbuzovala tým a kdykoli jí byla svěřena nějaká povinnost, tak ji zodpovědně splnila. V každém zápase si svoje odbránila, jen musí občas ubrat na agresivitě, aby se nedostávala do problémů z fauly. Ve čtvrtfinále předvedla skvělý výkon v útoku (zvolena nejlepší hráčkou) – toto od Anet chceme a potřebujeme v každém zápase.

Tran Bao Han – Megy – Asi nejpříjemnější překvapení celého turnaje. Nejenže ho naprosto v pohodě zvládla bez rodičů, ale ukázala, že píle v tréninku se vyplácí. Makala v obraně, ve čtvrtfinále dokázala bez střídání odehrát dvakrát osm minut, což je vzhledem k její fyzičce na začátku sezóny obrovský pokrok. Za výkon proti Basket Ostrava si zaslouženě odnesla cenu pro nejlepší hráčku utkání.

Emča Reisingerová – Třetí hráčka ročníku 2015. Snažila se pomáhat v obraně, má velkou touhu dávat koše, což se jí povedlo zejména proti Blansku. Získala 3.místo v driblinkové soutěži, kdy dokázala porazit spoustu starších holek.

Eliška Srbová – Další hráčka, která do utkání vstupovala z lavičky. V obraně využívala své rychlosti, v útoku to měla těžké, neboť stále bojuje s vysokým driblinkem. Zaslouží si velikou pochvalu za to, že v posledních týdnech před MČR omezila ostatní kroužky a snažila se trénovat 3x týdně.

Gabča Kazbundová – Poté, co Gabča téměř celou sezónu netrénovala a do zápasů naskočila až koncem března jsme od ní na MČR nečekaly zázraky. Ovšem Gabča ukázala, že i přes zlomeninu ruky neztratila nic ze své bojovnosti, věřím že během pěti zápasu už úplně ztratila respekt ze soubojů o míč a výkony se budou stále zlepšovat. Perfektní byl výkon proti SBŠ Ostrava, kdy jako jediná vyšší hráčka v první pětce získala téměř každý doskok.

Sylva Zelenková – Další z hráček, která si před MČR prošla zraněním a nemocemi. Tyto faktory se bohužel projevily zejména v obraně, kde to nebyla Sylva, kterou známe. Bodově tým velmi podpořila, rovnoměrně se prosadila ve všech zápasech. Pokud na MČR U12 naváže na výkon z druhého poločasu proti Blansku, tak si jistě odnese i nějaké individuální ocenění.

Laura Zelenková – Nejvyšší hráčka našeho týmu, která by ovšem potřebovala zesílit, aby se mohla více „rvát“ se statnějšími soupeřkami. Stabilní členka základní pětky, v obraně se snažila i proti rychlejším soupeřkám, v útoku se snažila využívat rychlost a výškovou převahu. Cením si snahy v tréninku, kdy se mnou trénovala různé podkošové dovednosti.

Andělka Holovská – Obrovská bojovnice, která neprohrála snad jediný souboj o míč a když náhodou o míč přišla, tak se ho ihned snažila získat zpět. Pochvala za vypomáhání v obraně, do budoucna musí zapracovat na technice a snížit množství nepřesných přihrávek.

Barča Šefčíková – Útočně jedna z nejlepších hráček týmu, využívá své atletičnosti a obrovské touhy po bodech. Trenérky nejvíce potěšila obranou, kdy byla nucena bránit šikovné soupeřky – poprala se s tím velmi dobře. Hlavně nezapomínat, že je důležité i chození pro balón a převezení míče na útočnou polovinu – i to se u Barči na MČR zlepšilo. Nejlepší hráčka týmu proti HB.

Adélka Bálková – Jeden z nejlepších a nejzodpovědnějších obránců našeho týmu, několikrát nasazena na nejvýraznější opory soupeře, jejichž obranu zvládala skvěle. Vynaložené úsilí v obraně se projevilo v útoku, kde byla méně výrazná než v posledních zápasech před MČR. V součtu je ale pro nás trenéry a naši filozofii hry důležitější obranná činnost, za kterou si odnesla cenu v posledním zápase.

Do Ostravy s námi měla odcestovat Terka Glazunovová, která bohužel kvůli nemoci odjet nemohla. Během sezóny ale byla platnou členkou týmu a věříme, že si MČR užije příští rok.


Připravily trenérky Nikola Drnková s Natálií Breibischovou